KampüSanat?

Tıp ve sağlık, sosyal, fen ve mühendislik, eğitim bilimleri, güzel sanatlar, konservatuvar gibi geniş bir yelpazede eğitim veren ve faaliyet gösteren, bilimsel üretkenliğiyle çok iyi tanınan Hacettepe Üniversitesi, kuruluşundan bu güne bilimsel hedeflerin yanı sıra hem kampüsün hem de toplumun entelektüel hayatını zenginleştirmek amacıyla önemli kültür ve sanat projelerine imza atmıştır.

Güzel Sanatlar Fakültesi ve Ankara Devlet Konservatuvarı ile sanat eğitimi veren en önemli kurumlar arasında yer alan Üniversitemiz, yetiştirdiği sanatçılarla ülkemizde sanata önemli katkılar sağlamaktadır. Aynı zamanda Üniversitemizin sahip olduğu Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesi, ülkemiz ve bölgemizin sosyal, kültürel niteliklerinin gelişmesi açısından son derece önemlidir. Koleksiyonunda bulunan yaklaşık 400 sanat eseri ile Türk sanatnın önemli yapıtlarına sahip olan Üniversitemiz Türkiye'de üniversite müzeleri geleneğini başlatan ilk üniversitelerdendir.

Farklı disiplinlerin bir araya gelmesiyle oluşan zenginlik, üniversitemize önemli bir ayrıcalık sağlamaktadır. Bu ayrıcalığın farkındalığıyla Üniversitemiz misyonu gereği bilimsel birikimine ve yetkinliğine uygun toplumsal sorumluluk projelerine olduğu gibi kültürel, sanatsal yönden toplumsal kalkınmayı sağlayacak sanat alanındaki projelere de büyük önem vermektedir.Gerek ülke çapında sosyal sorunların tespiti ve giderilmesi, gerekse sanat politikasına uygun olarak nitelikli sanatsal faaliyetlerin desteklenmesi yönünde yürütülen birçok projeyle ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel, sanatsal ve kültürel bir katma değer yaratan Üniversitemiz için tüm bu çalışmaların topluma dokunması son derece önemlidir.

Yürekten inandığımız bir idealimiz var...

Yaşayan ve nefes alan bir kampüs ve uluslararası standartlarda bir akademinin, kampüs sakinlerinin zihinleriyle birlikte yüreklerini de besleyebilecekleri farklı imkânlara kavuşabilmeleriyle mümkün olabileceğine inanıyoruz. Üniversite yaşamının insan üretkenliğinin tüm boyutlarını, bilim, kültür ve sanat bütünleştirebilmek için öncü ve girişimci olması gerektiğini biliyoruz. Üniversitemiz farklı alanlarda sunduğu zengin seçeneklerle bu ideali gerçekleştirmeyi her zaman amaç edinmiştir.

Bir hayalimiz var... bu ideali sanata dahaçok vurgu yaparak zenginleştirmek...

Biliyoruz ki insanın güzele ulaşma çabası olarak sanat bireyin kendini, çevresini, bulunduğu toplumu ve bu toplumun kültürünü tanımasına ve onu beslemesine aracılık eder. Aynı zamanda başka bir dünyanın olanaklı olduğunu anlatır.

Bizler de başka bir kampüsün olanaklı olabileceği fikrinin izinden giderek KAMPÜSANAT projesi ile kampüs hayatına bambaşka bir sanatsal ruh kazandırmak istiyoruz.

Ortak ürünlerimizi farklı sanatsal formlarda ifade etmek ve disiplinlerarası çalışma zemini oluşturup daha da zenginleşmek için Edebiyat, Güzel Sanatlar, İletişim Fakülteleri ve Konservatuvar olarak bir araya geldik. Etkinliklerin alışılmış formların dışında, gezici, deneysel, performansları ve enstalasyonları da içeren dinamik bir yapısı olması, hem kalıcı eserlere (örn. anıtsal uygulamalar) hem geçici performanslara ev sahipliği yapması görüşünde ortaklaştık ve yola koyulduk.

KAMPÜSANAT'ı ele avuca sığmayan heyecan dolu bir çocuk olarak kurguladık. KAMPÜSANAT sabit bir salon ya da tekrarlı bir performans değil. KAMPÜSANAT içine konan her yeni fikirle yeniden kurulan, yeni bir yerde kurulan ve yeni bir formda kurulan yaşamın kendisi kadar değişken bir hayal. Bu nedenle imgelemimizdeki KAMPÜSANAT “Bazen kampüste sanat”, “Bazen sanatın içinde kampüs” ve “Bazen de kampüsü aşan sanat” oldu.

Kampüs sakinlerinin KAMPÜSANAT etkinliklerinde farklı sanatsal kombinasyonlarla karşılaşmalarını, eserleri üreten sanatçıları tanıma fırsatı yakalayıp, üretilen eser hakkında detaylı bilgiye ulaşmalarını sağlamayı, sanat eseri hakkında sorgulama ve düşünme yollarını keşfetmelerine aracı olmayı arzuluyoruz.

Çünkü sanat, bireye özerk alanlar sunarak özgürleştirir ve bu özgürleşim, içerisinde eleştirel bakışı barındırır. O halde daha fazla sanat, kampüs hayatının canlanmasını, kampüs sakinlerinin birbirleri ile temasını beslediği kadar, kampüs ile sınırlandırılmayacak tesirler yaratarak hayata bir değer katacaktr. Hedefimiz Hacettepe'nin kent yaşamının aurasını etkileme ve dönüştürme gücünü başka biçimlerde de gösterebilmektir.

Bu hedefimiz Hacettepe'nin kente dokunabilen bir Üniversite olma niteliğinden yola çıkar aynı zamanda. Hacettepe, kuruluşundan bu güne geçen 51 yıllık sürede Ankara'nın çehresinin değişmesine vesile olmuş, kent yaşamının dokusuna Hacettepe'nin izlerini işlemiş bir üniversitedir.

KAMPÜSANAT etkinlikleri aracılığıyla sadece kampüs sakinlerini değil sanatsal etkinlikleri üniversite ortamında deneyimlemek isteyen tüm Ankaralıları müzikle, görsel sanatlarla, felsefe ve edebiyatla, sinema ve dansla buluşturmayı istememiz biraz da bu yüzden. Bu yönüyle KAMPÜSANAT kampüste kurulmaya başlayıp kampüsü aşan ve şehrin dokusuna/yaşamına karışan bir hayal.

Amacımız; gerek Üniversitemizin kampüs ortamına ve bu ortamda yaşayan insanların düşün ve sanat dünyalarına katkıda bulunmak, gerekse Ankara'nın kültür ve sanat yaşantısını canlandırmaktır.

Bilimsel hedeflerin yanı sıra belli bir entelektüel ve sanatsal düzeye erişmek kaygısı güdülmediği taktirde üniversitelerin toplumun üst yapısında yerini alamayacağı ve toplumsal ilerlemenin önemli bir öğesi olamayacağı açıktr. Çünkü, ancak çağcıl insan ve çağcıl çevre ile desteklenmiş bilim ve teknoloji ortamı ile istenilen amaca ulaşmak olasıdır. Bunun da en temel koşullarından birisi, sanatsal, entelektüel yatırımlarda bulunmak yoluyla üniversitelerde kültür ve sanat hayatını zenginleştirmek ve özellikle üniversite yerleşkelerini yalnızca bina, derslik, laboratuvar, ulaşım olanakları vb. sunan bir şey olmanın ötesinde algılayıp onun çağdaş, kültürel, entelektüel ve sanatsal düzlemdeki temsiline de imkan yaratmaktır.

Bu imkanı yaratmada KAMPÜSANAT etkinliklerinin önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz.

ENGLISH DEUTSCH FRANÇAIS